Uncensored
Kleurrijke verhalen achter de schermen
23 september tot 8 juli 2012

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika gaat renoveren. Maar voor het zover is openen we de deuren voor onze laatste tentoonstelling UNCENSORED. Kleurrijke verhalen achter de schermen, een tentoonstelling die je laat kennismaken met de vele verhalen achter meer dan 100 jaar museum.

Lees hier alles over de tentoonstelling en ontdek alvast enkele straffe verhalen. Van 22 september tot 1 oktober 2011 kon je je eigen kleurrijke status update op Facebook laten vereeuwigen op het werfhek rond het museum.

Alles over de tentoonstelling Maak een kleurrijke statusupdate

ALLES OVER
DE TENTOONSTELLING

UNCENSORED. Kleurrijke verhalen achter de schermen is de laatste tentoonstelling voordat de renovatiewerkzaamheden van start gaan.

UNCENSORED voert je mee op een bijzondere reis door meer dan 100 jaar museum. Een audiogids loodst je door de permanente collectie en een deel van de beroemde kelders die nu voor het eerst (en het laatst...) worden opengesteld voor het publiek.

Nooit eerder onthulde een tentoonstelling zoveel over het museum. Je leert er alle onwaarschijnlijke, bijzondere verhalen en vreemde anekdotes kennen die de geschiedenis van dit unieke museum vormen. Verborgen kanten komen aan het licht, geïllustreerd door nooit eerder vertoonde filmpjes, foto’s en interviews. Ruimtes die niet eerder toegankelijk waren voor het publiek worden geopend en verborgen collecties komen tevoorschijn.
Zo zijn er bijvoorbeeld de talrijke olifantenschedels die tijdens de koloniale periode werden geschonken. Het museum bezit er maar liefst honderdvijftig.

Ze worden regelmatig door wetenschappers van universiteiten en instituten geraadpleegd. Waarom? Dat leer je in de tentoonstelling.

ONTDEK DE
KLEURRIJKE VERHALEN

In UNCENSORED. Kleurrijke verhalen achter de schermen vertelt ieder kleurrijk verhaal een ander stukje uit de geschiedenis van het museum, het gebouw of de collectie.

De meeste verhalen vertrekken vanuit een opmerkelijk feit maar illustreren tegelijk de rijkdom en de wetenschappelijke waarde van onze collecties.

Om je een idee te geven hebben we alvast enkele verhalen uitgewerkt in korte animaties.

De Leeuw
De Leeuw
De Buffel
De Buffel
De Slang
De Slang
Het Masker
Het Masker

UNCENSORED ACTIVITEITEN

UNCENSORED werd geopend met een grote publieksnocturne in samenwerking met de Brusselse Museumraad op 22 september 2011.

Op het programma stonden een preview van het afscheidsparcours, muziek, Afrikaanse gastronomie, een Congolees dansfeest... En natuurlijk kon je meteen je comments op facebook plaatsen en kans maken op een kleurrijke status update op het werfhek.

NACHT IN HET MUSEUM
Voor het museum sluit bieden wij aan de klassen van het 5e en 6e lager onderwijs de mogelijkheid om in het museum te overnachten.

OPEN JE OGEN
Speciaal voor kinderen is er een doe-boekje, Open je ogen, om de tentoonstelling spelenderwijs te ontdekken.

SLOTEVENT
Voor we de deuren sluiten en de renovatiewerken echt van start gaan, komt er nog een groot slotevent.
Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief als je meer informatie wil ontvangen over het slotevent en de activiteiten tijdens de sluiting van het museum.

> Bekijk hier alle UNCENSORED activiteiten

Uncensored
Kleurrijke verhalen achter de schermen
23 september tot 8 juli 2012

KLEURRIJKE STATUSUPDATES OP HET WERFHEK ROND HET MUSEUM

Van 23 september tot 1 oktober 2011 werden dagelijks ‘kleurrijke facebook updates’ door onze kunstenaars geschilderd op het werfhek rond het museum.

De filmpjes van de 'making of' van deze kunstwerken kan je bekijken in de galerij op deze site.

De kunstwerken op het werfhek kan je trouwens nog een hele periode komen bewonderen want ze blijven er hangen tijdens de renovatie van het museum die vermoedelijk begint in juli 2012.

JOIN US ON FACEBOOK